9.12.12

Yle.fi KodinKääntöpiiri-ohjelma




Yle.fi



Kuhmoisten kyläkauppa museoksi

.
fi/vintti/yle.fi/kodinkaantopiiri/erilaista03_11.htm
Tämä ohjelma on esitetty maaliskuussa 2003,nauhoituksen ajankohdasta ei tietoa.



Korhosen kyläkauppa ehti olla yli 30 vuotta tyhjillään ja rapistumassa. Vihdoin kunnan viisaat miehet ja naiset päättivät kunnostuttaa kaikille kuhmoislaisille tuiki tutun kaupparakennuksen.

Perinnerakennuksen myötä on saatu kuntalaisille töitä ja uutta kunnostusoppia Mikko Salmelan johdolla. Puolivuotisen kurssin aikana on päästy hyvään alkuun.





                                                                                                        Mikko Salmela     

- Ikäisekseen talo on varsin hyvässä kunnossa, toteaa perinnerakentamisen opettaja ja alansa taitaja Mikko Salmela.

Saneerausta
Ensin saneerattiin 1800-luvun lopulta olevan rakennuksen käyttökelvottomat rakenteet. Katto oli jossain vaiheessa päästänyt vedet ja lumet läpi, mutta vahingot eivät olleet korvaamattomia. Rungon ulkovuoraus purettiin ja muutamat lahot hirret uusittiin.

Sisätiloissa kaupan hyllyköt ja muu oleellinen kaupparekvisiitta on paikoillaan ja odottavat kunnostusta. Mm. kiinnostavia kylttejä ja julisteita on ilahduttavasti tallella.

Entisöintiä

Varsinaisen kauppatilan lisäksi rakennuksessa on keittiö ja asuinhuoneita. Yksi huoneista on tällä hetkellä verstastilana, jossa vanhat ikkunat ja ovet entisöidään.
Saliin jouduttiin uusimaan lattia, mutta siihenkin käytettiin mahdollisimman paljon muualta talosta löytyneitä käyttökelpoisia lautoja. Erikoinen vanerikatto oli loistavassa kunnossa. Se vain puhdistettiin. Taivutettu vaneri on kauniisti listoitettu ohuilla vaneririmoilla.
Jyhkeä graniittiuuni slammattiin ja kirsikansävyinen maali löytyi vanhan kaupan varastoista. Uunin graniitti on peräisin jostain lähiseudulta.


Asuinhuoneen erikoisuutena on 1800-luvun muhkea lukko ja sen kaunis, kiinnostava mekanismi.

Tulevaisuuden suunnitelmia
Talon yläkertaan kunnostetaan pieni kaksio, jossa tulevan kauppamuseon hoitaja mahdollisesti voisi asua. Yläkerran huoneiden lisäeristykseen kuuluu 50 millin koolaus ja pellavaiset, hengittävät lämpöeristeet.
Puoli vuotta on lyhyt aika kunnostaa kokonainen rakennus, mutta hyvään alkuun on päästy. Nyt vain odotellaan ja toivotaan uusia perinnerakentamisen kursseja, jotta kuntalaiset saisivat töitä ja Korhosen kyläkauppa valmistuisi.

Kauppamuseon avajaisia odotellaan parin kolmen vuoden päästä      

                              Toimittaja  Eija Rautavuor
fi/vintti/yle.fi/kodinkaantopiiri/erilaista03_11.htm


...................................................................................................................................................................




                                                                                                                                                                                                                .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sivun näyttöjä yhteensä